Світ вегетаріанців

Відмова від м'яса, безперечно, має безліч переваг як для нашого здоров'я, так і для екології планети. Але якщо всі раптом перетворяться на вегетаріанців, мільйони людей можуть постраждати. Люди стають вегетаріанцями з різних причин. Для декого є нестерпними страждання тварин, інші обирають здоровий спосіб життя. Хтось серйозно переймається проблемами екології і бореться за скорочення викидів парникових газів.

Хоч би як не протестували любителі м'яса, вегетаріанство має численні переваги. Здається, чим більше людей відмовились би від м'яса, тим краще було би для всього світу. Втім, якщо раптом всі мешканці планети стануть переконаними вегетаріанцями, мільйони, якщо не мільярди, людей можуть сильно постраждати.

"Насправді, це історія про два різних світи, – каже Ендрю Джарвіс із Міжнародного центру тропічного сільського господарства в Колумбії. – У розвинених країнах вегетаріанство принесе масу переваг для навколишнього середовища і здоров'я. Але в бідних країнах третього світу воно матиме дуже негативні наслідки".

Джарвіс і інші експерти центру вирішили обміркувати, що може статися, якщо все населення планети раптом припинить їсти м'ясо. Перше, про що замислилися вчені, – це зміни клімату. На виробництво харчових продуктів припадає від чверті до третини всіх викидів парникових газів, спричинених життєдіяльністю людини, і тваринницька промисловість є основним винуватцем. Попри це, вплив наших харчових звичок на зміни клімату сильно недооцінюють. Середня американська родина з чотирьох осіб спричиняє більше викидів парникових газів від споживання м'яса, ніж від користування двома автомобілями. Втім, саме автівки, а не біфштекси, стають предметом запеклих суперечок щодо глобального потепління. "Більшість людей не думають про вплив їжі на зміни клімату, – каже Тім Бентон, експерт з продовольчої безпеки з Університету Лідса. – Але якщо прямо зараз ми почнемо їсти хоча б трохи менше м'яса, життя наших дітей і онуків суттєво покращиться".

Наскільки саме, спробував обчислити науковий співробітник програми "Майбутнє їжі" при Оксфордському університеті Марко Спрінгман. Науковець і його колеги за допомогою комп'ютера розрахували, яким стане світ, якщо до 2050 року все населення Землі відмовиться від м'яса.

Результати показали, що викиди шкідливих газів в атмосферу від харчової промисловості знизяться на 60%. У першу чергу - завдяки скороченню споживання червоного м'яса. А якщо світ обере веганство, викиди зменшаться приблизно на 70%.

Виробництво продуктів харчування, особливо з домашньої худоби, також займає багато території. Разом зі шкідливими викидами в атмосферу, це знищує природне різноманіття видів. З п'яти мільярдів гектарів сільськогосподарських угідь у всьому світі, 68% використовується для худоби.

Якщо ми всі оберемо вегетаріанство, на 80% цих земель можна буде відновити луки і ліси, які почнуть поглинати вуглець і знизять наслідки кліматичних змін. На колишніх пасовищах відновляться популяції тварин, які постраждали через знищення їхнього природного середовища, як-от буйволи або вовки.

А решту 10-20% колишніх пасовищ можна було б використовувати для вирощування сільськогосподарських культур. Хоча таке розширення здається невеликим, його було би більше, ніж достатньо, оскільки на третині сільськогосподарських земель сьогодні вирощується корм для худоби, а не людей.

Звичайно, відновлення навколишнього середовища і перехід на рослинне сільське господарство потребуватимуть планування та інвестицій. Адже не можна очікувати, що ліси і луки відновляться самі по собі, щойно з пасовищ приберуть корів.


(За даними BBC)